De haflinger

De Haflinger

De historie van de Haflinger gaat terug naar het jaar 1874. Van voor die tijd is bekend dat in het vroegere Oostenrijkse Tirol werd gewerkt met een klein bergpaard. Doortrekkende ruiters hebben Arabisch bloed ingebracht waardoor het ras adellijke kenmerken kreeg. De combinatie van de Arabische hengst El Bedavi XXII met een Tiroler Landesstute bracht een hengstveulen genaamd Folie 249. De haflinger is van oorsprong afkomstig uit “Hafling” in Zuid Tirol.

Het staatshengstendepot van Stadl-Paura kocht hem als vierjarige hengst waarvan alle Haflingerpaarden de trotse nakomelingen zijn.De weelderige witte manen en de witte staart zijn de specifieke kenmerken van de Haflinger die in het begin van deze eeuw als uniforme eigenschap werden bereikt. Vijf stamvaders, Nibbio 1920, Willi 1921, Anselmo 1926, Student 1927 en Massimo 1927 bepalen in hoofdzaak de bloedlijnen van de Haflingerpaarden. Op dit moment zijn er 7 bloedlijnen nl: W-lijn, A-lijn, St-lijn, N-lijn, M-lijn, S-lijn, en de B-lijn.

In 1961 vond de eerste import van Haflingers in Nederland plaats.

Na de tweede wereldoorlog had de mechanisatie in de landbouw zijn intrede gedaan, vooral op de grote bedrijven. Voor de kleine bedrijven zocht men toen naar een sobere en doelmatige krachtbron.

Die werd in Oostenrijk gevonden. Daar gebruikte men een paardje in de bergen dat een groot uithoudingsvermogen had en sober in onderhoud was. Dat was de Haflinger.

Samen met andere paardenrassen zouden ze een functie moeten vervullen op het agrarisch bedrijf, maar de mechanisatie verliep zo snel dat een intensief gebruik in de landbouw geen hoge vlucht heeft genomen. Wel bleek de haflinger ook voor vele andere doeleinden kon worden gebruikt. Bovendien was de voskleur in combinatie met de witte manen en de witte staart bijzonder aantrekkelijk.

De Haflinger bezit onderstaande kenmerken:
      – Kracht
      – Uithoudingsvermogen
      – Soberheid in onderhoud
      – Intelligentie
      – Lief karakter
      – Kindvriendelijk

DE HAFLINGER IS EEN UNIVERSEEL PAARD DAT VOOR VELE DOELEINDEN INZETBAAR IS !!!!!!!!!!

DE HAFLINGER IS EEN PAARD VOOR IEDEREEN !!!!!!!!!!

De haflinger wordt in verschillende takken van sport ingezet, zoals:
      – Dressuur
      – Marathon
      – Western
      – Endurance
      – Vrijetijds paard, zowel aangespannen als onder het zadel

De haflinger heeft dus bewezen voor veel doeleinden te kunnen worden ingezet en ze zijn ook bereid intens te presteren.

Vele mensen beleven enorm veel plezier aan de Haflinger.